Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Συμμετοχή στο 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

 

Η θεατρική παραγωγή «Θάψτε τους νεκρούς» της ΘΟΚΝΗ έχει επιλεγεί και θα  συμμετάσχει στο 12ο Π.Φ.Ε.Θ.Ι.


Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση της διοργανώτριας επιτροπής:  

«Ευχαριστούμε τις Θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλαδα και το εξωτερικό που έπελεξαν να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ μας.

Η Επιτροπή επιλογής των θεατρικών ομάδων που θα λάβουν μέρος στο 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας έχει ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της ανάμεσα στην πληθώρα των συμμετοχών και στην ποιότητα των έργων.

Επελέγησαν 7 ομάδες που θα παρουσιάσουν τα έργα τους από   26  Οκτωβρίου έως 1  Νοεμβρίου 2024.

Οι επτά παραστάσεις που επελέγησαν με αλφαβητική σειρά είναι:

  • «Βασικά με λεν Θανάση» του Γιώργου Αρμένη  από την Θεατρική Ομαδα Ναύπλιο Αργολίδας
  • «Γιοί και κόρες» του Ιωάννη Καλαβριανού  από τον Σύλλογο φίλων Μουσικής Σητείας
  • «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ανάπτυξη” Φίλια Λέσβου
  • «Θάψτε τούς νεκρούς» του Irwin Shaw από την Θεατρική Ομάδα καθηγητών Νομού Ηρακλείου
  • «Μαύρο δείπνο» της Αγγελικής Αργυροπούλου από την  Μουσικοθεατρική ομάδα MusicArts Αιγίου
  • «Toc επι 2» βασισμένο στο Toc Toc του Laurent Baffie από την Κερκυραϊκή Θεατρική Σκηνή
  • «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  “Απόλλων” Περιγιάλι Κορινθίας


Η Επιτροπή Επιλογής Έργων:

Δημήτρης Γιαννίδης

Πόπη Δασκαλάκη

Κατερίνα Κονταξάκη 

Χριστίνα Μπακαλαρου

Μαρία Νάσταρη

Νίκη Παπαδάκη 

Λουίζα Πορφύρη»

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Θερμές ευχαριστίες από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου για τη θεατρική παράσταση της ΘΟΚΝΗ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις πολλές εκατοντάδες συμπολιτών και συναδέλφων μας, που παρευρέθηκαν αθρόα στην αντιπολεμική παράσταση «Θάψτε τους Νεκρούς» του Ίρβιν Σω στο κινηματοθέατρο «Αστόρια» στις 7, 8 και 9 Ιουνίου και την οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών του Νομού Ηρακλείου (ΘΟΚΝΗ).

Κυρίως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους συντελεστές της παράστασης: τη σκηνοθέτιδα Έφη Περδικογιάννη, τη βοηθό σκηνοθεσίας Μαρία Κατσούλη, την Ρενή Παπαδάκη – Πλουμίδου που επιμελήθηκε την κινησιολογία, τον Νίκο Σκιαδά για τη σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής, τη σκηνογράφο Ειρήνη Σπυριδάκη, την Ντεσισλάβα Τοπάλοβα που επιμελήθηκε την ενδυματολογία, τον Κωνσταντίνο Μανιά για το μακιγιάζ, τον Αντώνη Αλεξάκη για το σχεδιασμό και την επιμέλεια του ήχου και του φωτισμού, τη Ρένα Χατζηανέστη για το σχεδιασμό της αφίσας και του προγράμματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Περιφέρεια Κρήτης για την πολύτιμη αρωγή της, στο Δημήτρη Αγαπάκη και στην Άννα Λίβα (διευθυντές του 1ου και 6ου ΕΠΑ.Λ αντίστοιχα) για τις διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της θεατρικής ομάδας, στα καταστήματα «Delta Agro» (Δασκαλάκης Αλέξανδρος) «Monastiraki Army» (Βαγγέλης Χατζηιωάννου) και στην εταιρεία «DIMAR WOOD» (Χρηστάκης Δημήτρης) για τη βοήθειά τους στο σκηνικό και στο κινηματοθέατρο «Αστόρια» και τους ανθρώπους του για τη ζεστή φιλοξενία.

Πάνω απ’ όλα, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους συναδέλφους μας, που με μεγάλο μεράκι και περισσή αγάπη έφεραν σε πέρας με εξαιρετικό τρόπο αυτή την ιδιαίτερη παράσταση. Γιώργο Βουζαξάκη, Δημήτρη Καλογεράκη, Νίκο Νικολάκη, Γιάννη Διαμαντίδη, Στέλλα Αραβιάκη, Κατερίνα Δαμιανάκη, Τζωρτζίνα Βογιατζάκη, Κατερίνα Καφούση, Κατερίνα Κεχαγιαδάκη, Ευαγγελία Καλογερίδη, Μαρία Συγγελάκη, Αλέξια Αγαπάκη, Μάρω Σωμαράκη, Αναστασία Φαβιάνου, Γιώργο Παυλίδη, Βάσω Μούσχουρη, Μαρία Κατσούλη, Χριστόφορο Κουτελιέρη και Σωτηρία Βλαχάκη, με το αντιπολεμικό σας μήνυμα και με την υπενθύμιση ότι οι λειτουργοί Μέσης Εκπαίδευσης είμαστε φορείς και παραγωγοί πολιτισμού και όχι άβουλα γρανάζια ενός στείρου μηχανισμού διεκπεραίωσης εξεταστέας ύλης, μας δώσατε μεγάλη δύναμη μέσα σε πολύ δύσκολους καιρούς.
Καλό καλοκαίρι σε όλους και περιμένουμε με ενθουσιασμό την επόμενη παράσταση της ΘΟΚΝΗ!

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
Ρηγάκης Ζαχαρίας               Σκεπεταράκης Αντώνιος

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πατρίς»

 

Η σκηνοθέτρια μας Έφη Περδικογιάννη έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πατρίς» με αφορμή το νέο έργο που ανεβάζουμε. Δηλώνει
«Κάθε πόλεμος σκοτώνει το μέλλον και οι ήρωες του έργου το επιβεβαιώνουν»

Αυτό το έργο, που έχει χαρακτηριστεί πρωτότυπο στη σύλληψή του, επέλεξε να παρουσιάσει φέτος η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών Νομού Ηρακλείου, η οποία συμπληρώνει αισίως τα 25 της χρόνια, έχοντας στο παλμαρέ της σημαντικές παραστάσεις.

«Το έργο “Θάψτε τους νεκρούς”» εξηγεί μιλώντας στην «Π» η σκηνοθέτρια κ. Έφη Περδικογιάννη «είναι ένα κλασικό αντιπολεμικό και ανθρωποκεντρικό έργο.

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

«Θάψτε τους νεκρούς» του Irwin Shaw

 Αγαπητοί συνάδελφοι και συμπολίτες, 

Ως ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με τιμή και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στο αντιπολεμικό δράμα «Θάψτε τους Νεκρούς» του Ίρβιν Σω, που με μεγάλο μεράκι και περισσή αγάπη επιμελήθηκε η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών του Νομού Ηρακλείου (ΘΟΚΝΗ). Μια αλληγορική θεατρική παράσταση, που από τη μέρα που γράφτηκε δεν έπαψε να παραμένει επίκαιρη. 

Διαχρονικά, σε όλες τις περιόδους και τα γεωγραφικά πλάτη, ο πόλεμος ήταν παρών και κινούσε την αιματοβαμμένη ρόδα της Ιστορίας, με καύσιμο τους αμέτρητους απλούς ανθρώπους που θυσιάζονταν στον βωμό των συμφερόντων των ολίγων. 

Θα περίμενε κανείς ότι η ραγδαία εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και τα μνημειώδη πολιτισμικά και επιστημονικά επιτεύγματα, που κατόρθωσε η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες, θα οδηγούσαν σε μια πανανθρώπινη συνειδητοποίηση των δεινών και της ματαιότητας του πολέμου και –τελικά – στην απαξίωση και τον αφανισμό του. Αντιθέτως, οι πόλεμοι όχι μονάχα δεν περιορίστηκαν, αλλά η κλιμάκωσή τους υπήρξε τερατώδης· οι άνθρωποι επινοούν διαρκώς ολοένα και πιο εξελιγμένους τρόπους και καινούργιες αφορμές για να αλληλοσκοτώνονται. 

Έχει άραγε ο καθημερινός άνθρωπος τη δύναμη και τον τρόπο να αλλάξει αυτή τη 

φαινομενικά αναπόφευκτη μοίρα του; Ο Ίρβιν Σω το πιστεύει – το ίδιο κι εμείς. 

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε την παράσταση και σύντομα να ζήσουμε σε έναν 

κόσμο όπου οι πόλεμοι θα έχουν θέση μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. 

ΕΛΜΕ Ηρακλείου 

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Έφη Περδικογιάννη

Κινησιολογία: Ρενή  Παπαδάκη-Πλουμίδου

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Νίκος Σκιαδάς

Σκηνογραφία: Ειρήνη Σπυριδάκη

Ενδυματολογία: Ντεσισλάβα Τοπάλοβα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κατσούλη

Μακιγιάζ : Κωνσταντίνος Μανιάς

Σχεδιασμός – Επιμέλεια  ήχου- φωτισμού : Αντώνης Αλεξάκης

Σχεδιασμός αφίσας- προγράμματος : Ρένα Χατζηανέστη

ΔΙΑΝΟΜΗ

1ος φαντάρος / Τζων: Γιώργος Βουζαξάκης

2ος φαντάρος / Τζίμυ : Δημήτρης Καλογεράκης

Λοχίας /Χένρι : Νίκος Νικολάκης

Ιερέας/ Μόργκαν : Γιάννης Διαμαντίδης

Στρατηγός: Στέλλα Αραβιάκη

Γιατρός: Κατερίνα Δαμιανάκη

Στενογράφος: Τζωρτζίνα Βογιατζάκη

Ρεπόρτερ: Κατερίνα Καφούση

Διευθύντρια εφημερίδας: Κατερίνα Κεχαγιαδάκη

Πόρνη: Ευαγγελία Καλογερίδη

Μπέσι: Μαρία Συγγελάκη

Τζόαν : Αλέξια Αγαπάκη

Τζούλια : Μάρω Σωμαράκη / Αναστασία Φαβιάνου

Τομ : Γιώργος Παυλίδης

Κάθριν : Βάσω Μοσχούρη

Κα Ντην : Μαρία Κατσούλη

Ουέμπστερ : Χριστόφορος Κουτελιέρης

Μάρθα/ Ηχογραφημένη φωνή : Σωτηρία Βλαχάκη


Νέα Υόρκη, 1936: ο Irwin Shaw ξεκινά να γράφει με σκηνικό έναν πόλεμο. Ποιον πόλεμο; Δεν έχει σημασία. Όλα είναι συνηθισμένα και οικεία – στημένα αναχώματα, προτεταμένα όπλα, νεκροί που θάβονται όπως όπως. Όμως ξαφνικά, μέσα από τον πρόχειρο τάφο, ένας νεκρός εξεγείρεται! Αρνείται να θαφτεί, θέλει να ζήσει! Η αλυσίδα σπάει, οι νεκροί του πολέμου συνειδητοποιούν το μάταιο του θανάτου τους κι όλοι ακολουθούν αυτόν τον παράτολμο πρώτο. Η μόνη λύση στο αδιέξοδο που εντελώς απροσδόκητα δημιουργείται είναι η άνωθεν εντολή: «Θάψτε τους νεκρούς!». 

Μέσα απ’ αυτήν τη σύντομη ιστορία αναδεικνύεται η σύγχυση και η απελπισία που γεννά ο κάθε πόλεμος όπου γης στον καθημερινό άνθρωπο, ο οποίος νιώθει ότι η μοίρα του ορίζεται από τους ισχυρούς αυτού του κόσμου. Έχει, όμως, ακόμα τη δύναμη να αντισταθεί, έστω κι αν η αντίστασή του μοιάζει να ξεπερνά την ίδια τη λογική, τη φυσική τάξη των πραγμάτων.  

Έφη Περδικογιάννη

Η παράσταση βασίστηκε στην απόδοση του έργου από τον Λεωνίδα Παπαδόπουλο


Ευχαριστούμε θερμά:

Την Περιφέρεια Κρήτης για την πολύτιμη αρωγή της

Την ΕΛΜΕ Ν. Ηρακλείου για τη θερμή στήριξη και συνεργασία  

Τον κο Αγαπάκη, δ/ντή του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, και την κα Λίβα, δ/ντρια του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, για την παραχώρηση των αιθουσών για τις πρόβες της ομάδας.

Τα καταστήματα “Delta Agro” (Δασκαλάκης Αλέξανδρος), "Monastiraki army" (Βαγγέλης Χατζηιωάννου) και την εταιρεία “DIMAR WOOD” (Χρηστάκης Δημήτρης) για την ευγενική προσφορά σκηνικών αντικειμένων και υλικών για την κατασκευή του σκηνικού.